Planimetria help!!!
Aniaa: W trójkącie równoramiennym kąt przy podstawie ma miarę cztery razy mniejszą od miary kąta
miedzy ramionami. Miara kąta miedzy ramionami wynosi
21 wrz 20:35
AROB: Pomagam
21 wrz 20:42
AROB:

Na podstawie treści : α = 4β
2α + β = 180
0
8β + β = 180
0 ⇒
β = 200
21 wrz 20:46
Ryuuk:
ABOB mnie się zdaje że źle ponieważ kąty przy podstawie jest 4 razy mniejszy a nie większy.
Moim zdaniem powinno być tak:
α − kąt przy podstawie
β − kąt między ramionami
β = 4α
α + α + β = 180
α + α + 4α = 180
6α = 180
α = 30
β = 4α
β = 120
21 wrz 20:49
Ryuuk:
oczywiście ze stopniami te liczby
21 wrz 20:49
Aniaa: Niestety w podanych wariantach nie ma takiej odpowiedzi
21 wrz 20:49
Aniaa: 120 wyjdzie


dzięki
21 wrz 20:50
Ryuuk:
proszę

P.S. ABOB dobrze kminiłeś tylko Ci się machnęło. Pozdro ABOB
21 wrz 20:52
AROB: Ale brzydka pomyłka! Dziękuję Ci Ryuuk. To jest dobry wynik. Aniaa.
21 wrz 20:53
Aniaa: Teraz juz wiem

21 wrz 20:56