podzielnosc
zadanie: jak wykazac ze wyrazenie 5k(k+1)(k2+k+1) jest podzielne przez 30? kiedy liczba jest podzielna
przez 30?
13 cze 13:51
aniabb: przez 30 tzn że dzieli się przez 5 przez 3 i przez 2 jednoczesnie
5 masz wprost
jest k i k+1 czyli dwie kolejne liczby więc jedna z nich jest parzysta więc podzielna przez 2
(k2+k+1) = k(k+1)+1
trójki tak na szybko nie wymyślę a wybiegam
13 cze 14:02
Bogdan:
k∊C
k(k + 1)(k2 − 1 + k + 2) = k(k + 1)(k2 − 1) + k(k + 1)(k + 2) =
= k(k + 1)(k − 1)(k + 1) + k(k + 1)(k + 2)
iloczyn k(k + 1)(k − 1)(k + 1) zawiera 3 kolejne liczby całkowite, a więc jest podzielny
przez 6, a także iloczyn k(k + 1)(k + 2) zawiera 3 kolejne liczby całkowite, a więc też jest
podzielny przez 6
13 cze 14:15
Use: 5k(k+1)(k
2+k+1)
| | 1 | |
30 * [ |
| k*(k+1)*(k2+k+1)] czyli wyrazenie k*(k+1)*(k2+k+1) musi byc podzielne przez 6 |
| | 6 | |
zeby bylo podzielne przez 6 musi byc podzielne przez 2 oraz 3
k*(k+1)*(k
2+k+1) = k*(k+1)* [k(k+1) +1]
dostrzegany ze k * (k+1) to dwie kolejne liczby calkowite wsrod nich przynajmniej jedna jest
parzysta czyli podzielna przez 2 natomiast [k(k+1) +1] to rowniez iloczyn dwoch kolejnych
liczb do ktorego dodajemy 1 zatem jezeli w pierwszym przypadku wsrod dwoch kolenych liczb nie
ma liczby podzilnej przez 3 to w iloczynie tych liczb powiekszoym o 1 taka liczba podzielna
przez 3 juz jest co konczy dowod
13 cze 14:19
Use: Jeszcze dowod na to ze [k(k+1) +1] musi byc podzielne przez 3 jezeli liczba k ora k+1 nie jest
podzielna przez 3 ;;
Liczbe podzielna przez 3 mozenmy zapisac postaci 3k
czyli niepodzielna w postaci 3k+1 oraz 3k+2 zatem
(3k+1)*(3k+2)=9k
2+6k+3k+2=9k
2+9k+2 do tego jezeli dodamy 1 otrzymamy
9k
2+9k+3 = 3 * ( 3k
2=3k=1) co jest wielokrotnoscią liczby 3 zatem jest to liczba podzielna
przez 3
13 cze 14:23
Use: oczywiscie mialo byc 3*(3k
2+3k+1) coś mi shift nie łączy
13 cze 14:24
zadanie: dziekuje
13 cze 14:29
zadanie: czyli liczba jest podzielna przez 30 jezeli dzieli sie przez 5 i 6 (a przez 6 jezeli dzieli sie
przez 2 i 3) tak?
13 cze 15:10
Use: dokladnie

jak dzieli sie przez 2 i 3 to dzieli sie przez 6
a przez 30 dzieli sie gdy dzieli sie przez 5 i 6 lub tak jak zrobilem to ja po prostu dzieli
sie przez 30 bo wyciągnąłem przed nawia liczbe 30 i dostałem 30 razy jedna szosta razy
wielomian czyli z tego bezposrednio mi wynika ze ten wielomian musi byc podzielny przez 6 zeby
liczba byla wielokrotnoscia liczby 30 i co za tym idzie byla podzielna przez 30
13 cze 15:49
zadanie: ok dzieki
13 cze 16:34
zadanie: mam jeszcze pytanie
| | 3(2r+k2+k+2) | |
chce wykazac ze liczba |
| jest podzielna przez 3 gdzie k∊N; r∊C |
| | 2 | |
wyrazenie 2r jest podzielne przez 2
wyrazenie k
2+k+2=k(k+1) jest liczba parzysta i jesli dodamy do niego 2 i 2r to rowniez bedzie
to liczba parzysta wiec wtedy 2 w mianowniku skroci sie z liczba parzysta w liczniku i wtedy
bedzie to juz liczba calkowita i podzielna przez 3 bo bedzie tam taki czynnik dobrze?
13 cze 17:50
Mila:
k
2+k+2=k(k+1)+2 liczba parzysta jako suma dwóch liczb parzystych:
dalej dobrze.
13 cze 17:54
zadanie: dziekuje
13 cze 17:59
Mila:
13 cze 18:09