logarytmy, ciagi, potegi.
geotek:
1. Oblicz :
log 2000 + log
12 =
log
5 ( 5
23 )
−6 =
log
2 7 + log
2 56=
log
√7 3√49 =
2. Wyznacz cztery początkowe wyrazy ciągu:
a
n =
√ 3 + (n − 1)2
3. Wyznacz:
a) ciąg arytmetyczny
b) ciąg geometryczny:
− 4 ; x + 1 ; −25
4 Wyznacz ciąg arytmetyczny
a
1 = −3 ; a
5 = 15
Dla mnie logarytmy i ciągi to czarna magia, kompletnie tego nie rozumiem.
13 cze 13:39
aniabb:
log1000=3log10=3
−6log5(523) = −6,46661 .. dobrze przepisane?
log2(7•56)= 8,6147098441152082148839386344637
log√7√74/3 = 4/3
13 cze 13:48
aniabb: wstawiasz za n najpierw 1 potem 2 potem 3 i 4
a1=√3+(1−1)2 = √3
a2=√3+(2−1)2 = √4=2 itd
13 cze 13:50
aniabb:
32=2x+2
x=15
ten ciag to 7 ; 8 ; 9
13 cze 13:51
aniabb: (x+1)2= −4•(−25)
x + 1=10 lub x + 1=−10
x=9 lub x= − 11
−4 ; 10 ; −25 lub −4 −10 −25
13 cze 13:54
aniabb: 4r=18 r= 4,5
−3 ; 1,5 ; 6 ; 10,5 ; 15 ...itd
13 cze 13:55
13 cze 17:31