matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;)
natii:
Uprość wyrażenia :
x
3
+ 4x
2
+ 4x
x
2
+ 2x
3x − 2
4 − 9x
2
x
3
−5x
2
+x−5
x
2
−25
13 cze 13:24
aniabb:
x(x+2)
2
= x+2
x(x+2)
−(2−3x)
−1
=
(2−3x)(2+3x)
2+3x
(x−5)(x
2
+1)
x
2
+1
=
(x−5)(x+5)
x+5
13 cze 13:32
natii:
Dziękuję bardzo
13 cze 13:35