Rozwiąż nierówność
ola: Witam,
Proszę o wytłumaczenie jak narysować wykres tej funkcji.
(2x−4)(3x−1)(3−x)>0
13 cze 11:34
aniabb: chcesz narysować wykres czy rozwiązać nierówność
13 cze 11:41
ola: Chcę narysować wykres,
13 cze 11:43
aniabb: wybierasz sobie kilka iksów..podstawiasz pod wzór wyliczając y i łączysz kropki
13 cze 11:45
aniabb:
13 cze 11:47
ola: Wiem że w tym zadaniu będę miała trzy miejsca zerowe tzn: 2, −1/3, 3
Do tego muszę narysować wykres czyli parabolę, ale nie wiem skąd dowiem się czy mam rysować
wykres od dołu czy od góry.
13 cze 11:48
vitek1980: 1. to nie parabola
2. miejsce zerowe 1/3 a nie −1/3
3. od góry bo znak przy x do najwyższej potęgi jest "−" a wielomian nieparzystego stopnia
13 cze 12:06
aniabb: jak nie wiesz czy od góry czy od dołu to podstawiasz np x=100
(2•100−4)(3•100−1)(3−100) i masz + • + • − = − a więc od dołu
stopień wielomianu nie ma nic do rzeczy .. vitkowi chodziło o potęgę akurat tego nawiasu
13 cze 12:13
vitek1980: stopień wielomianu ma do rzeczy i to sporo
jeśli masz wielomian anxn+...+a1x+a0 to czy zaczynamy rysować z góry czy z dołu zależy od
parzystości/nieparzystości n oraz znaku współczynnika an
dla n parzystych
jeśli an>0 zaczynamy z góry i kończymy w górę np. parabola y=x2
jeśli an<0 zaczynamy z dołu i kończymy w dół np. parabola y=−x2
dla n nieparzystych dokładnie na odwrót, np. funkcja liniowa, 3 stopnia, 5 itd.
Poza tym nie pisz, że rysowanie zaczyna się w tym konkretnym przykładzie od dołu bo to
nieprawda.
Rysując od lewej do prawej strony (bo tak się zazwyczaj rysuje) wychodzi nawet z twojego
rysunku, że zaczynamy z góry
13 cze 15:20