matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie różniczkowe
Matematyka:
Rozwiązać równanie różniczkowe z podanym warunkiem początkowym:
dy
y+1
=
dx
1−x
y(0)=2
13 cze 08:05
Nienor:
Rozdzielić zmienne:
dy
dx
=
y+1
1−x
dy
dx
∫
=∫
y+1
1−x
ln|y+1|=lnC|1−x| y+1=C(1−x) y=C(1−x)−1 2=−C(0−1)−1 ⇒ C=3 Czyli y=−3x+2
13 cze 12:18