| x | ||
lim x−>0 | ||
| √1−cosx |
| x | x | x | ||||
1−cosx=1−(cos2 | −sin2 | )=2sin2 | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| 0 | ||
a to nie tak, ze wychodzi | i trzeba z de L'Hostpitala liczyc pochodna ? Jak to | |
| 0 |
| 1 | ||
zrozniczkuje to mi wychodzi dalej ze | , wiec nie ma granicy dwustronnej i trzeba liczyc | |
| 0 |
. Rozumiem, że to co pod
pierwiastkiem doprowadzam do wersji z sinusem, ale teraz nie rozumiem tego pierwiastka z
| x | ||
dwoch, skoro x−>o six | wynosi 0, czyli pod pierwiastkiem wychodzilaby jedynka . | |
| 2 |
| x | x | x | ||||
√2sin2x2=√2|sin | |=√2sin | dla x>0 lub √2(−sin | ) dla x<0 i dalej | |||
| 2 | 2 | 2 |
| u | x | |||
znana granica | (u to jest | ). | ||
| sinu | 2 |