Wyznacz równanie prostej
wajdzik: Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach x−2y+1=0 oraz 3x−y−2=0. Jego
przekątna jest zawarta w prostej o równaniu 2x+y−8=0. Wyznacz równanie prostej zawierającej
drugą przekątną tego równoległoboku.
y=−3x+2
7x=3
Do tego momentu jest ok prawda
12 cze 22:39
wajdzik: 
?
12 cze 22:48
krystek: R−nie drugiego boku ma postać
y=3x−2
12 cze 22:51
wajdzik: y=3x−2 , minusa przypadkowo wpisałem.
12 cze 22:52
wajdzik: a jednak nie, już liczę.
12 cze 22:52
wajdzik: x+1=6x−4
−5x=−5
x=1
y=1
A=(1,1)
12 cze 22:55
wajdzik: teraz powinno się zgadzać.
12 cze 22:55
krystek: I teraz przekątna przecina dane dwa boki w punktach odpowiednio Bi D (ponieważ A nie nalezy do
danej przekątnej)
12 cze 22:58
wajdzik: 2x+y−8=0
y=−2x+8
a=−2
Coś takiego wymyśliłem.
12 cze 22:59
krystek: A co wymyśliłeś, co to znaczy?
12 cze 23:02
wajdzik: zgubiłem się, to jest źle.
12 cze 23:03
wajdzik:

Mamy ten równoległobok:
12 cze 23:04
krystek:
12 cze 23:04
krystek: I przeczytaj co wcześniej napisałam.
12 cze 23:05
wajdzik: A więc mamy wyznaczyć równanie |BD|.
musimy najpierw coś zrobić z tą pierwszą przekątną by później wyliczyć tą drugą.
12 cze 23:10
krystek: Dana przekątna przecina boki w punktach B i D
12 cze 23:12
wajdzik: Nie mam bladego pojęcia co teraz zastosować ech
12 cze 23:15
wajdzik: jutro do tego wrócę, jutro o 7 zdaję angielski na 4 i muszę się wyspać.
Dzięki za pomoc.
12 cze 23:16
krystek: Rozwiąż układy : Czerwona przekątna z jednym bokiem
i przekątna czerwona z drugim bokiem .
12 cze 23:18
krystek: Ok. Powodzenia

12 cze 23:18
5-latek: Dobry wieczor Krystek . Juz mialem do Ciebie pisac co sie dzieje ze Cie nie ma na forum
12 cze 23:36