Szybka powtórka
TheLawPL: Mam jutro teścik z trygonometrii i chcę się szybko poduczyć.
Podobne zadanie będą na sprawdzianie
1. Rozwiąż trójkąt ABC mając dane: kąt ostry 27
o37' i przeciwprostokątną 14,12 cm.
(to powinienem ogarnąć, wystarczy najpierw obliczyć kąt β, a potem znając definicje funkcji
obliczyć drugi bok, a trzeci obliczyć Pitagorasem, a później obliczyć pole i obwód.)
2. Oblicz (kalkulator lub tablice)
a) sin (−711
o31')
b) cos 527
o39'
c) tg 276
o59'
d) ctg 402
o13'
Za wpisanie wyniku wklepane w kalkulator jeden punkt, więcej można dostać za opisanie tego
wykorzystując wzory redukcyjne. Wiem że sin i cos jest ten sam co 360
o a tg i ctg co 180
o
Pierwszy podpunkt mam tak:
sin (−711
o31')=−sin(711
o31')=−sin(360
o+351
o31')=−sin(351
o31')
=−sin(270
o+81
o31')=cos(81
o21')=0,1475 (zaokrąglenie do czterech cyfr po przecinku, jak w
tablicach)
Jak powinny wyglądać podpunkty b,c i d? I przy okazji, by obliczyć na kalkulatorze ctg to
najpierw obliczyć tg a potem go odwrócić?
3. Znajdź kąt z pierwszej ćwiartki (kalkulator, tablice)
a) sin α=0,32 b) cos α=0,8 c) tg α=1,03 d) ctg α=0,05
Jak to zrobić na kalkulatorze naukowym (mój model to CASIO FX−82 ES PLUS)
4. Oblicz bez użycia kalkulatora i tablic (za wklepanie wyniku z kalkulatora jeden punkt)
Oto jak wygląda:
http://images50.fotosik.pl/1982/9fd1a0982f4789ca.jpg
5. Wyznacz pozostałe funkcje trygonometryczne oraz wyznacz (wykreśl) kąt
mając dane: cos α=−
49 i ctgα<0
druga wersja ma dane tg α=1,5 i α∊(0;
π2)
Z góry dzięki za pomoc