matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szukanie kątów
april:
Dany jest trójkąt ABC, w którym |AC|=|BC|, |∠ACB|=80', zas AD jest wysokością trójkąta.ile wynosi miara kąta DAB? pomocy:(
21 wrz 20:15
nalepek:
nie widze problemu: wedlug założeń zadania, mamy trójkat równoramienny, więc: α=80
o
więc: 180
o
=80
o
+2γ 2γ=100
o
γ=50
o
mamy kąt γ, wiec obliczyć β to już nie kłopot: 180
o
=90
o
+γ+β 180
o
=90
o
+50
o
+β β=40
o
21 wrz 21:54