Pomocy!
Pitrek: Pomożecie mi

Wykres podstawowy funkcji okreslony jest wzorem f(x)=3
2
a) g(x)=f(x−2)
b) h(x)=f(x)+3
12 cze 22:11
bez: 
ile lat ma córka maszynisty?
12 cze 22:16
PW: Dojrzała do zamęścia.
Czy tam miało być
f(x)=3x ?
12 cze 22:31
Pitrek: tak sorki miało byc f(x)=3x
12 cze 22:34
PW: Wykres funkcji g powstaje z wykresu funkcji f w wyniku przesunięcia o wektor [2,0]
h − w wyniku przesunięcia f o wektor [0,3]
12 cze 22:38
Pitrek: a Potrafisz to rozpisać
12 cze 22:39
PW: a)
g(x)=f(x−2)
oznacza, że obie funkcje przyjmują te same wartości, tylko w innych miejscach − jedna w punkcie
x, a druga w punkcie x−2.
g przyjmuje te same wartości, tyle że "o 2 dalej niż f". Jeżeli do wykresu funkcji f należał
punkt (a,b), to do wykresu funkcji g należy punkt leżący "po iksach o 2 dalej" (a+2,b).
Trudność polega na tym,żeby zrozumieć, iż jeśli we wzorze jest f(x−2), to wykres
przesuwamy o +2.
12 cze 22:56