Geometria Analityczna
Help!: Mam kolejne zadanko :
Zbadaj i określ,nie posługując się rysunkiem położenie względem siebie okręgów
x
2 +y
2+2x+2y−34=0 ,, (x−2)
2 +(y−3)
2= 121
To tak

;
z pierwszym to mam zrobić tak :
Jak mam przekształcić pierwsze równanie ?:x
2 +y
2+2x+2y−34=0
Do drugiego mam już środek i promień a do I jak to ma być bo nie wiem ;
;.
II−(2,3) r=11
Po tym wiem ,że policzę odległość środków okręgów .
12 cze 22:08
vitek1980: równanie ogólne okręgu:
x2+y2−2ax−2by+c=0
(a,b) − środek, u ciebie a=−1, b=−1, c=−34
r = √a2+b2−c
12 cze 22:12
Help!: Kurde ,całkowicie o tym wzorze zapomniałem
Dzięki już wiem jak zrobić
12 cze 22:17
Help!: Dzięki takim ludziom jak ty może zdam mature za rok
12 cze 22:18