pomocy
a: oblicz sumę sinx cosx ctgx wiedzac ze tgx=−0.2 i 1/2π<x<π.
obliczylam cotangensa i wyszlo mi −5 ale nie wiem jak sie zabrac do nastepnych
12 cze 21:54
vitek1980:
| | cosx | |
ctgx = |
| =−5 czyli cosx = −5sinx |
| | sinx | |
wykorzystaj jedynkę trygonometryczną sin
2x+cos
2x=1
otrzymasz równanie, z którego policzysz sinx (pamiętaj o ćwiartce układu)
potem cosx
12 cze 21:58
a: cosius powinien wyjsc 5 √26 / 26 −.−
12 cze 21:59
vitek1980: tak
12 cze 22:01
a: skad?
12 cze 22:03
vitek1980: sin
2x+cos
2x=1 i cosx=−5sinx
sin
2x+(−5sinx)
2=1
sin
2x+25sin
2x=1
26sin
2x=1
| | 1 | | √26 | |
sinx=− |
| =− |
| − II ćwiartka |
| | √26 | | 26 | |
12 cze 22:10
a: dziekuje
12 cze 22:13