Upraszczanie działań
roman$e: Doprowadz do jak najprostszej postaci działanie:
Czy trzeba robić założenia

Mi wydaje się że dziedziną są
R+
12 cze 21:47
vitek1980: sinα≠0 i cosα≠0
12 cze 21:51
vitek1980: wspólny mianownik i tyle
12 cze 21:51
Eta:
sinα≠0 i cosα≠0
| cos2α−sin2α | | cos2α | | 4ctg2α | |
| = |
| = |
| |
| sin2α*cos2α | | | | sin2α | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sin2α*cos2α= |
| (2sinα*cosα*2sinα*cosα)= |
| sin2α*sin2α= |
| sin22α |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
12 cze 21:53
roman$e: A mógłbyś mi wytłumaczyć jak zrobiłeś to założenie na x bo ja tego kompletnie nie rozumiem, nie
wiem skąd to wziąć
12 cze 22:01
vitek1980: wyrzucasz miejsca zerowe funkcji sinus czyli wszystkie wielokrotności kąta π: x≠kπ
oraz
wyrzucasz miejsca zerowe funkcji cosinus czyli kąt π/2 i wszystkie leżące +−kπ od niego:
| | 3 | | 5 | |
|
| π, |
| π,... ujemne też |
| | 2 | | 2 | |
ogólnie da się to zapisać jednym wzorem
| | kπ | |
x≠ |
| , czyli wyrzucamy wszystkie wielokrotności kąta prostego |
| | 2 | |
12 cze 22:06
vitek1980: k − liczba całkowita
12 cze 22:07