Pole i obwód
Ona_18: Oblicz pole i obwód sześciokąta foremnego, wiedząc, że różnica między dłuższą i krótszą
przekątną wynosi 4 cm.
21 wrz 20:15
Ryuuk:

2a (linia czerwona) ponieważ sześciokąt foremny składa się z 6 trójkątów równobocznych o boku a
| | a√3 | |
a√3 (linia niebieska) ponieważ wysokość |
| * 2 = a√3 |
| | 2 | |
obliczamy a:
2a = a
√3 + 4
2a − a
√3 = 4
a(2 −
√3) = 4
a = 8 + 4
√3
Pole = 168
√3 + 288
Obwód = 6a
Obwód = 48 + 24
√3
Mam nadzieję że pomogłem
21 wrz 20:42
Ona_18: Tak dziękuję bardzo
22 wrz 19:36