matma
xantor: Jeden z kątów trójkąta o obwodzie 6 ma miarę 60 stopni, a stosunek długości boków zawartych w
ramionach tego kąta jest równy 1:2. Oblicz pole trójkąta.
12 cze 21:36
Mateusz:
Na czym stanąłeś/łaś? Korzystałes/łas z tw cosinusow np?
12 cze 21:49
xantor: nom tak bo chcę spr wynik czy dobrze mi wyszło
12 cze 21:56
xantor: pole mi wyszło 4√2 + 2√6
12 cze 21:58
Mateusz:
prosze bardzo wg moich obliczen powinno wyjsc:
a=3√3−3
b=6−2√3
c=3−3√3
sprawdzam teraz czy obwod trójkąta mi sie zgadza:
3√3−3+6−2√3+3−3√3=6 czyli teoretycznie powinno byc
12 cze 22:01
Mateusz:
No to coś chyba źle ci wyszło
12 cze 22:02
Mateusz: Ale tez moge sie mylic kto wie, geometria nie była moim ulubionym konikiem

Mysle ze ktos z
kolegow, czy koleżanek cie tu dalej poprowadzi bo ja musze zmykać.
12 cze 22:04
Mila:

x+2x+a=6⇔3x+a=6
a
2=3x
2
a=x
√3
3x+x
√3=6
x*(3+
√3)=6 /*(3−
√3)
x*(9−3)=6*(3−
√3)
x=3−
√3
2x=2(3−
√3)
13 cze 00:06