Jak to zrobić?
Lisica: W(x)=ax5 + bx3 + cx + d W(1)+W(−1)=d
12 cze 21:29
Dziabong: W(1) = a+b+c+d
W(−1)= −a−b−c+d
a+b+c+d−a−b−c+d = d
2d=d
2d−d=0
d=0
Przynajmniej tak mi się wydaję.
12 cze 21:39
Dziabong: Właśnie nie byłem pewien czy te "d" można traktować jako takie samo.
12 cze 21:44
Lisica: i to koniec zadania mam tylko powiedzieć ze to się równa 2d ?
12 cze 21:49
PW: A to zależy, czy równość W(−1)+W(1)=d była założeniem (podanym w treści zadania), czy też
nieudaną próbą odgadnięcia wyniku dodawania W(−1)+W(1). W tym pierwszym wypadku Dziabong miał
rację.
12 cze 21:56