Problem
Geometria Analityczna : Naszkicuj wykres równania x2+y2−4x+4y−8=0,
czy punkt P(5,−5)należy do koła ,którego brzeg jest wykresem tego równania?Odp Uzasadnij.
Mam problem z tym punktem bo nie wiem jak sprawdzić czy należy do koła .
A do naszkicowania to wyjdzie :
S=.(2,−2) mam racje ?
a r to ze wzroru mam obliczyć ?
12 cze 21:19
5-latek: | | √a2+b2−4c | |
promien r masz policzyc ze wzoru r= |
| |
| | 2 | |
Rownanie kola jest takie (x−x
s)
2+(y−y
s)
2≤r
2
Wspolrzedne srodka masz r policzone masz i podsatw do rownania x=5 i y=−5 i zobacz czy
spelnia ta nierownosc .
12 cze 22:40
Mila:

x
2+y
2−4x+4y−8=0, uzupełniam do (x−a)
2 i (y−b)
2
(x−2)
2−4+(y+2)
2−4−8=0
(x−2)
2+(y+2)
2=16 r=4
S=(2,−2)
Spr.
Jeśli |PS|<4 to punkt P=(5,−5) należy do koła.
|PS|=
√(5−2)2+(−5+2)2=
√9+9=
√18>4
P∉koła
13 cze 00:24