Czas połowicznego rozpadu
Vizer: Trivial jesteś? Albo ktoś inny obeznany z czasem połowicznego rozpadu.
Mam niepełne (chyba?) zadanie i nie wiem czego może brakować (albo jest wszystko, ale ja nie
umiem tego rozwiązać).
Mamy wzór:
| | t2 − t1 | |
H = |
| gdzie H to czas połowicznego rozpadu i trzeba wykazać |
| | ln(y1 − y2) | |
prawdziwość tego wzorku.
Tyle mam danych. Nie mogę się z tym uporać. Ktoś, coś?
12 cze 21:18
Nienor: Z równań różniczkowych na szybkość reakcji

A co to jest y
1, y
2
12 cze 22:36
Nienor: Tak w ogólności równania dal reakcji:
*O rzędu:
[A] − stężenie molowe.
k − stała szybkości reakcji.
*I rzędu:
*II rzędu (przy 1 substracie)
I musisz zgadnąć w zasadzie jaka to reakcja. Do tego co ci wyjdzie z rozwiązania, za t
podstawiasz H, a za [A] połowę stężenie początkowego.
12 cze 22:42
Vizer:
Ok już udało mi się to jakoś dziabnąć. tam był błąd tak w ogóle, bo powinno być:
| (t2 − t1)* ln2 | |
| |
| ln(y1) − ln(y2) | |
y
1 i y
2 to masa (ilość) jakiejś substancji. Należało wykorzystać taką zależność:
Jak ktoś ciekawy mogę to rozwiązać dalej

Ale to raczej nic ciekawego

Dzięki za
zainteresowanie
12 cze 22:44
Vizer: Heh nice, to już podchodzi pod chemię, a to do mnie już nie przemawia
12 cze 22:46
Nienor: Orozwiązywałam się już tego, nie chcę więcej

I tam dałam Ci ten wzorek, bo z tego co ty napisałeś wtedy nijak nie można było trafić jaka to
reakcja, a za mało wiem z chemii, żeby paluchem móc pokazywać i krzyczeć źle

Choć nie będę krzyczeć, tam masz minus przed pochodną

Podejrzewam, że nie chcesz wiedzieć
dlaczego
13 cze 12:02
Trivial: Vizer, ja chemii nie mam i miał nie będę.
13 cze 12:15
Vizer: Nie no to nie było z chemii, tylko zadanie z równań różniczkowych. Mój post odnosił się do
rozwiązania
Nienor
Nienor możesz napisać dlaczego, choć pewnie nic mi to nie powie, ale może komuś się to
kiedyś przyda
13 cze 12:49
aniabb: czas połowicznego rozpadu to czas w którym rozpada się połowa substancji
y
2=y
1•2
−Δt/T
y
2/y
1= 2
−Δt/T
logarytmując
ln(y
2)−ln(y
1) = −Δt/T • ln2
| | −Δt • ln2 | |
zatem T = |
| |
| | ln(y2)−ln(y1) | |
13 cze 13:00
Nienor: | | dy | |
Bo pochodna |
| jest zawsze ujemna (po to ubywająca w czasie masa, stężenie), a szybkość |
| | dt | |
jest zdefiniowana jako wartość dodatnia, więc pojawia się minus
13 cze 16:44
Vizer:
13 cze 16:52