Prawdopodobienstwo
MM: Student dojezdza na uczelnie rowerem 3 dni z 5, a autobusem 2 dni z 5. Jadac rowerem spoznia
sie srednio raz na sto, autobusem dwa razy na sto.
a) jakie jest prawdopodobienstwo ze spozni sie na uczelnie?
b) okazalo sie ze student spoznil sie na uczelnie. Jakie prawdopodobienstwo ze jechal
autobusem?
a)
1100 +2100 = 3100
Tak?
A w punkcie b) nie wiem jak ujac to ze jezdzi autobusem tylko 2 dni z 5
pomocy
12 cze 21:09
vitek1980: a) nie
określamy zdarzenia: A − "spóźnił się", B
1 − jechał rowerem, B
2 − jechał autobusem
wykorzystujemy wzór na prawdopodobieństwo całkowite:
| | 1 | | 3 | | 2 | | 2 | |
P(A)=P(A|B1)*P(B1)+P(A|B2)*P(B2) = |
| * |
| + |
| * |
| =... |
| | 100 | | 5 | | 100 | | 5 | |
12 cze 21:18
MM: Czy jednak w podpunkcie a) bedzie 2/125?
12 cze 21:18
vitek1980: na to wygląda.
w b) trzeba zastosować wzór Bayesa
12 cze 21:22
vitek1980:
| | P(A|B2)*P(B2) | |
P(B2|A) = |
| = ... |
| | P(A|B1)*P(B1)+P(A|B2)*P(B2) | |
12 cze 21:26
MM: Wyjdzie 28/3500

Bo nie jestem pewien czy wszystko dobrze podstawiłem.
12 cze 21:28
vitek1980: mi wyszło 4/7
poza tym a ) chyba 7/500 a nie 2/125
12 cze 21:32