matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trójkąt
Ona_18:
Dany jest trójkąt ABC. a) oblicz wartość stosunku AB do CA b)wyznacz wartość BC do CD
21 wrz 20:13
imię lub nick:
a) AB do CA to ctg30 czyli
√
3
CA
b)CD=AC
√
2
sin30=
⇒ CB=2CA
CB
BC
2CA
=
=
√
2
(po usunięciu niewymierności z mianownika)
CD
CA
√
2
21 wrz 20:44