Ciągi
xyz: Ważna sprawa mam jutro ostatnią szanse żeby zaliczyć matematykę na ocenę dopuszczająca.
Dostałam dwa polecenia i jutro pisze z tego kartkówkę tylko że ja nie wiem skąd się to bierze
proszę wytłumaczcie mi to.
Zadanie 1
Oblicz sumę 5 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jeśli:
(dowolne liczby nauczycielka nie podała jakie będą)
Zadanie 2
Oblicz 4 początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego jeśli:
(dowolne liczby nie podane)
Czy mogę prosić o wytłumaczenie każdego z osobna plus jakiś przykład? Proszę.
12 cze 20:50
gregor: czyli będzie tylko teoria
12 cze 20:56
xyz: Nie pisz głupich odpowiedzi bo mi nie pomagasz.
12 cze 21:07
vitek1980: uuuu... no to powodzenia
12 cze 21:08
PW: Oblicz sumę 5 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jeśli:
a
2=7 i a
4=16.
Rozwiązanie:
Wiadomo, że w ciągu arytmetycznym o różnicy r jest
a
2=a
1+r i a
4=a
1+3r,
wobec tego
7=a
1+r i 16 = a
1+3r.
Jest to układ równań, odejmując stronami pierwsze z nich od drugiego otrzymamy
9 = 2 r,
| | 9 | |
stąd r= |
| . Podstawiając to do pierwszego z równań dostaniemy |
| | 2 | |
a
1=2,5.
Ciąg ma więc pierwszy wyraz a
1=2,5 i różnicę r=4,5. Można policzyć sumę pięciu wyrazów "na
palcach" licząc kolejno a
2=a
1+2, a
3=a
2+r, a
4=a
3+r, a
5=a
4+r, a można wzorem:
Taka Cię czeka (przykładowo) zabawa.
12 cze 21:10
xyz: Kolejny który tylko zaśmieca forum głupimi odpowiedziami.
12 cze 21:10
xyz: PW dzięki ale nie o to chodziło.
12 cze 21:11
Mateusz:
Ty to sama chyba nie wiesz o co ci chodzi jak to z kobietami, wiec sie określ o co ci chodzi
napisz to wielkimi literami zebysmy wszyscy "maluczcy" zrozumieli

Oświec nas o
najwybitniejszy z najwybitniejszych "kagańcu oświaty".
12 cze 21:16
bez: xyz jak się nie podobają odpowiedzi to zostaje sierpień
12 cze 21:17
PW: xyz − będziesz musiał zmienić nick.Już więcej nie odpowiem osobnikowi xyz. Należysz do tych
ludzi, dla których można flaki wypruć na stół, żeby wytłumaczyć, a oni skomentują "ale
śmierdzące mięso". Jutro przekonasz się, że miałem rację.
12 cze 21:23
xyz: Wy mi podajecie takie skomplikowane a ja na dopa to będe miała proste typu a1 i r podane gdzie
ja takie trudne oblicze.
12 cze 21:25
xyz: bez żał mi cie człowieku i tego co piszesz.
12 cze 21:26
bez: żał co to znaczy?
12 cze 21:39