Napisz równanie prostej prostopadłej
wajdzik: Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu x−3y−2=0, przechodzącej przez punkt
wpsólny prostych 2x−y−7=0 oraz 3x+y−3=0
Nie za bardzo wiem od czego tutaj zacząć. Może od tego?
y=2x−7
y=−3x=3
12 cze 20:49
wajdzik:
12 cze 21:02
wajdzik:
12 cze 21:14
bez: punkt przecieci się tych prostych to potrafisz wyznaczyć
12 cze 21:16
wajdzik: mam pewien pomysł, już go przedstawię
12 cze 21:22
Eta:
Odp: p: 3x+y−3=0
12 cze 21:25
wajdzik:
3x−y−2=0
x=1
teraz y.
12 cze 21:25
wajdzik: x=1
y=1
12 cze 21:27
wajdzik: zgadza się?
12 cze 21:29
wajdzik: Eto, wynik się zgadza(taki sam jest w odpowiedziach)
12 cze 21:32
dero2005:
najpierw liczysz punkt przecięcia prostych (porównujesz równania)
2x − 7 = −3x + 3
5x = 10
x = 2
y = 2x− 7 = 2*2 − 7 = −3
A( 2, −3)
12 cze 21:35
wajdzik: Tak, wgl nie wiem co ja zrobiłem. Wpisałem jakieś inne dane i z nich liczyłem w zeszycie i
później je tu wpisałem. Tragedia.
12 cze 21:37
wajdzik: dzięki Dero
12 cze 21:37
dero2005:
wyznaczasz współczynnik kierunkowy prostej x−3y−2 = 0
y = 13x − 23
a = 13
12 cze 21:38
dero2005:
wyznaczasz wspólczynnik kierunkowy prostej prostopadłej
12 cze 21:39
Eta:
1 /układ równań: 2x−y−7=0
3x+y−3=0
+−−−−−−−−−−−
5x= 10 ⇒ x=2 to y=−3 P(2,−3)
k: x−3y−2=0 to p⊥k i P€p
p: 3x+y+c=0 i (P(2, −3)
3*2−3+c=0 ⇒ c=−3
p: 3x+y−3=0
12 cze 21:39
dero2005:
piszesz równanie wg wzoru
y = a1(x − xA) + yA
y = −3(x − 2) − 3 = −3x + 3
12 cze 21:41
wajdzik: Dero, mogę też zrobić tak:
y=−3x+b
−3=−6+b
b=3
3x+y−3=0
Dzięki wielkie, wszystkie te sposoby sobie spiszę.
12 cze 21:44
dero2005:
pewnie że możesz
12 cze 21:45