trygonometria
a: ile wynosi wartość sin (−660o) ? wzory redukcyjne? ktore? nie wiem ceog uzyc
12 cze 20:40
PW: np. −660=60−2•360
12 cze 20:51
jakubs: Według mnie to:
−sin(360+300)=
−sin(270+30)=
Korzystam z wzoru sin(270+α)=−cosα
12 cze 20:54
a: super, dziekuje
12 cze 20:55
PW: @
jakubs: Te zadania można rozwiązać na wiele sposobów, Twój jest jednak strasznie
skomplikowany. Podstawowym faktem jest okresowość funkcji sinus (okresem jest 360°)
| | √3 | |
sin(−660°) = sin(60° − 2•360°) = sin60° = |
| |
| | 2 | |
12 cze 21:33
jakubs: Zgadzam się z Tobą w 100%, ja tylko przedstawiłem swój sposób, którym ja bym to zrobił.
12 cze 21:41
PW: 
jasne, ważne żeby się nie bać − to są proste zadania.
12 cze 21:46