proooooosze
1) Suma pól dwóch podobnych trójkątów prostokątnych jest równa 169 cm2. Znajdź pole każdego z
tych trójkątów jeżeli trójkąty są podobne w skali k = 5/12
2) W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono odcinek DE równoległy do przeciwprostokątnej AB
tak że D należy do BC i E należy do AC. Długość tego odcinka jest równa długości
przyprostokątnej AC, kąt przeciwległy tej przyprostokątnej ma mairę alfa. Oblicz stosunek pola
trójkąta DEC do pola trojkąta ABC.
Zadanie 1
| 5 | ||
Jeżeli trójkąty są w skali liniowej k = | to stosunek pól tych trójkątów | |
| 12 |
| 25 | ||
jest równy k2 = | ||
| 144 |
| 25 | ||
P + | P = 169 | |
| 144 |
| b | |
= ctg(α) ⇒ b = a*ctg(α) | |
| a |
| PΔCDE | 0.5*a2*sin(α)*cos(α) | |||
k = | = | |||
| PΔABC | 0.5*a2*ctg(α) |
| sin(α)*cos(α) | sin(α)*cos(α) | |||
k = | = | = sin2(α) | ||
| ctg(α) | cos(α)/sin(α) |