błagam !!!!
Pat: tgα+ctgα=2,5
a)tg2α+ctg2α
b)tg4α+ctg4α
12 cze 20:31
PW: | | 1 | |
W pierwszym podstaw tgα=x (i w konsekwencji ctgα= |
| ) i rozwiąż równanie |
| | x | |
| | 1 | |
W a) i b) podstaw uzyskane x i |
| w miejsce tg i ctg. |
| | x | |
12 cze 20:57
Eta:
ze wzoru: tgα*ctgα=1
tg2α+ctg2α=(tgα+ctgα)2−2tgα*ctgα=...........
tg4α+ctg4α= (tg2α+ctg2α)2−2(tgα*ctgα)2=......
i po ptokach
12 cze 21:03
PW: O wiele lepiej, Eta (nie liczymy tego, o co nie pytali). Chciałem jednak pokazać sposób
dla ludzi, którzy "chcą wyliczyć", a nie mają biegłości w przekształceniach.
12 cze 21:17