Napisz równanie prostej równoodległej.
wajdzik: Napisz równanie prostej równoodległej od punktów K=(−2,7), L=(6,3).
{7=−2b+b /*3
{3=6a+b
{21=−6a+3b
{3=6a+b
24=4b
b=6
x+2y−12=0
Myślę, że złym kierunku idę w tym zadaniu.
Mógłby ktoś pomóc?
12 cze 19:58
dero2005:
| | yL−yK | | −4 | | 1 | |
a= |
| = |
| = − |
| |
| | xL−xK | | 8 | | 2 | |
| | xL+xK | | yL+yK | |
S = ( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
S = (2 ;5}
y = a
1(x − x
S) + y
S = 2(x − 2) + 5 = 2x + 1
12 cze 20:07
wajdzik: ok, dzięki Dero
12 cze 20:10
Eta:
12 cze 20:13
PW: Tak najpierw bez wyliczeń. Co to jest odległość punktu P od prostej?− Trzeba zrzutować
prostopadle punkt P na prostą − otrzymamy punkt P'. Szukana odległość to |PP'|.
Szukamy zatem prostej takiej, że |KK'| = |LL'|.
Pierwsze co się nasuwa, to prosta przechodząca przez te punkty − obie odległości są zerowe.
Potem przesuwamy ją równolegle − widzę prostokąt KLL'K'.
Następnie zastanowić się, czy nie ma innych rozwiązań.
12 cze 20:15
wajdzik: PW, ostatni tydzień zaliczeń ze wszystkich przedmiotów i muszę powiedzieć, że jest nie zająłem
się tym działem z matmy na 100%, robię po prostu wszystkie zadania jak leci chcąc zrozumieć
tok myślenia, przyznam, że gubię się jeszcze we wzorach i strasznie przez to jestem w z tyłu.
JESZCZE JEDEN DZIEŃ I WYSTAWIONE OCENY.
12 cze 20:29