wielomniany
Łukasz: Czy dobrze policzyłem ? Rozwiąż równanie.
a) x3 − 2x2 + x −2 = 0
x2(x − 2) + x − 2 = 0
x2(x − 2) = 0
x1 = 0
x2 = 2
12 cze 19:31
ICSP: nie

x
2(x−2) + 1 *(x−2) = 0
12 cze 19:35
Łukasz: a to ?
x3 + 5x2 − x − 5 = 0
x2(x + 5) − 1(x − 5 ) = 0
12 cze 20:04
Admin: Przykro mi ale również zajebałeś
12 cze 20:06
Łukasz: a to ?
x3 + 5x2 − x − 5 = 0
x2(x + 5) − 1(x − 5 ) = 0
12 cze 20:07
Łukasz: nie rozumiem tego
12 cze 20:07
Łukasz: a może chodzi o to że pownienem napisać .... −1(x + 5) = 0
12 cze 20:09
jakubs: Tak o to
12 cze 20:11
Łukasz: i jeżeli mam rozwiązać równanie to dalej licze to tak

(x2 − 1)(x − 5) = 0
12 cze 20:14
Łukasz: ?
12 cze 20:24
5-latek: dalej masz miec (x2−1)(x+5) =0 i rozkladaj to dalej
12 cze 20:25
Łukasz: a to już rozumiem
x1 = 1
x2 = −5
Mam jeszcze taką dalszą część polecania której nie rozumiem : Ile pierwiastków tego równania
należy do przedziału ( − 12 ; 32 )
12 cze 20:38
jakubs: x1=1 x2=−1 x3=−5
Tylko jeden pierwiastek należy do przedziału i jest nim x1=1
12 cze 20:43
Łukasz: okej dziękuje wszystkim bardzo
12 cze 20:45
5-latek: Lukasz x2−1=(x+1)(x−1) −−−−−wzor skroconego mnozenia a2−b2=(a+b)(a−b) u nas a=x i b=1.
12 cze 23:19