Liniowa niezależność wektorów
BOB: uprzejmie proszę o sprawdzenie, czy dobrze rozumiem następujące zagadnienie:
Zbadaj liniową niezależność wektorów:
x=(1,2,1,0)
y=(0,−1,0,1)
z=(1,−1,1,−1)
n − liczba niewiadomych
n = 3
Zapisuję następującą macierz:
|1 0 1|
|2 −1 −1|
|1 0 1|
|0 1 −1|
po przekształceniach elementarnych dochodzę do macierzy:
|1 0 1|
|0 −1 −3|
|0 0 0|
|0 0 −4|
Rząd macierzy wynosi 3 (?)
Skoro liczba niewiadomych jest równa rzędowi macierzy, to wektory są liniowo niezależne.
I następne pytanie z którym już sobie nie mogę poradzić: Czy wektor u=(2,0,3,0) jest liniową
kombinacją wektorów x,y,z.
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
12 cze 19:18