matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Mateusz :
Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 12cm, a kąt przy podstawie ma miarę 70 stopni. Oblicz pole i obwód tego trójkąta
12 cze 18:54
Mila:
W ΔADC AD=6
6
cos70
0
=
b
b*cos70
0
=6
6
b=
cos70
0
12
obw
Δ
=12+
cos70
0
1
P
Δ
=
a*b*sin70
0
2
podstaw i oblicz
12 cze 19:53