pkt a)
a = 1
h = √2
d = 2a = 2*1 = 2
m = a√3 = √3
D = √d2 + h2 = √22 + (√2)2 = √4 + 2 = √6
M = √m2 + h2 = √(√3)2 + (√2)2 = √3 + 2 = √5
| h | √2 | √3 | ||||
sinα = | = | = | ||||
| D | √6 | 3 |
| h | √2 | √10 | ||||
sinβ = | = | = | ||||
| M | √5 | 5 |
zad b)
a = 1
h = √2
s = √a2 + h2 = √3
m = a√3 = √3
m2 = 2s2 − 2s2cosα
cosα = dokończ
a rozwiążesz też może to https://matematykaszkolna.pl/forum/206685.html
a)
h = a√3
M = √a2 + h2 = √a2 + (a√3)2 = √4a2 = 2a
h2 = M2+M2 − 2M2 cosα
(a√3)2 = (2a)2 + (2a)2 − 2(2a)2 cos α
3a2 = 4a2 + 4a2 − 2*4a2 cosα
3a2 = 8a2 − 8a2 cosα
| 5 | ||
cos α = | ||
| 8 |
b)
h = a√3
s = √2a2 = a√2
s2 = h2 + s2 − 2*h*s*cosβ
(a√2)2 = (a√3)2 + (a√2)2 − 2*a√3*a√2 cosβ
2a2 = 3a2 + 2a2 − 2a2√6cosβ
2a2 = 5a2 − 2a2√6 cosβ
2√6cosβ = 3
| 3 | √6 | |||
cosβ = | = | |||
| 2√6 | 4 |
c)
s = a√2
d = 2a
h = a√3
M = √h2 + a2 = 2a
s2 = M2 + d2 − 2d*Mcosγ
(a√2)2 = (2a)2 + (2a)2 − 2*2a*2acosγ
2a2 = 4a2 + 4a2 − 8a2cosγ
2a2 = 8a2 − 8a2cosγ
| 6 | ||
cosγ = | ||
| 8 |