matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
pit:
x
2
Proszę o pomoc obliczyć całkę ∫
(3x
3
−1)
3
12 cze 18:13
pit:
i na końcu oczywiście dt
12 cze 18:14
asdf:
na koncu dx
sprobuj potraktować ją jako wymierną, wzor skroconego mnozenia (a−1)
3
= (a−1)(a
2
+a+1) i jazda
12 cze 18:34
pigor:
..., zacznij np. tak: 3x
3
−1=t ⇒ 9x
2
dx= dt ⇒ x
2
dx=
1
9
dt, wtedy
1
dt
I=
∫
=
1
9
∫ t
−3
dt= ... dokończ, to już całka elementarna . ...)
9
t
3
12 cze 18:49
asdf:
no tak....ja juz nie mysle..
12 cze 18:57