trójkat
roxx: pomocy . nie rozumiem .
w trójkącie ABC bok AB ma długość 6 cm. Na boku AC zaznaczono punkt M taki, że odcinek AM jest
trzy razy dłuższy od odcinka MC. Przez punkt M poprowadzono prostą równoległą do boku BC,
która przecięła bok AB w punkcie P. Oblicz długości odcinków AP i PB
12 cze 17:06
Eta:
12 cze 17:08
grzegorz.f-16:

Trójkąty ABC i APM są podobne na podstawie zalezności kąt−kąt−kąt, więc:
y = 1,5
z = 6 − 1,5 = 4,5
12 cze 17:45
ann.: ΔABC ∼ ΔAMP (KKK) w skali k=13
AP= 3 PB
PB= 6 : 4 = 1,5
AP= 1,5 * 3 = 4,5
12 cze 17:45