Rozwiąż równania i nierówności wymierne
Ozz: Mam problem z paroma zadaniami z funkcji wymiernej a musze w piątek napisać dobrze kartkówkę,
bo będzie bardzo kiepsko. Pomoże ktoś ?
1) x3 + 64/ x2 + 2x − 3 : x2−9/3x2 − 3x
2) 5/x−3 <lub równe 3/x+1
3) x−5/x+1 − 3x−1/2x+6=0
Z góry dziękuję.
12 cze 17:04
12 cze 17:18
12 cze 17:19
12 cze 17:20
Ozz: Jakoś to ogarne, ale tam nie ma takiego przykładu jak tu ten 3 i nie wiem jak to zrobić
12 cze 17:22
12 cze 17:27
Ozz: ok, dzięki, a jeszcze x3+64 jak to zapisać wzorem skróconego mnożenia ? bo wszystkie inne mam
tylko tego nie moge
12 cze 18:27
Eta:
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
x3+43=.....
12 cze 18:31
pigor: ... , np. tak x3+64= x3+43= suma sześcianów= (x+4) (x2−4x+16) .
12 cze 18:31
Ozz: a to takie proste było, a ja się z tym męcze jak debil, ehh kłania się nie otwieranie zeszytu
do matmy przez cały rok, wielkie dzięki
12 cze 18:37
pigor: ..., lepiej podręcznika . ...
12 cze 18:40
5-latek: | | | |
1.Ulamki pisz za pomoca duzej litery |
| bez odstepu. 2. Pewnie to ma wygladac tak |
| | | |
| | x−5 | | 3x−1 | |
|
| − |
| =0. Najpierw zalozenie ze mianownik nie moze rownac sie 0 |
| | x+1 | | 2x+6 | |
wiec x+1≠0 tox ≠−1 i 2x+6≠0 to x≠−3 Jak masz ulamki o roznych mianownikach i chcesz je
dodac lub odjac to sprowadzasz je do wspolnego mianownika . tak samo jest w wyrazeniach
wymiernych . Mamy tutaj dwa wyrazenia wymierne ktore chemy odjac od siebie (rozpatrujemy lewa
strone rownania ) Wiec aby odjac te dwa wyrazenia od siebie po lewej stronie musimy je
sprowadzic do wspolnego mianownika Zauwazamy ze wspolnym mianownikiem bedzie (x+1)(2x+6) wiec
po sprowadzeniu do wspolnego mianownika dostaniemy
| (x−5)(2x+6)−(3x−1)(x+1) | |
| =0 . Teraz kluczowe pytanie . Kiedy takie wyrazenie =0 ? |
| (x+1)(2x+6) | |
Zobacz mianownik nie moze =0 bo nie wolno dzielic przez 0 (dzialanie niedozwolone )
Wobec tego to wyrazenie =0 wtedy kiedy licznik =0 no to piszemy
(x−5)(2x+6)−(3x−1)(x+1)=0 . Rozwiaz to i potem rozwiazania sprawdz z zalozeniami .
A teraz pokaze CI jak jeszcze mozna odczytaxc ten przyklad
| | 5 | | 1 | |
x− |
| +1−3x− |
| +6=0  |
| | x | | 2x | |
12 cze 21:45
5-latek: | | | |
Urwalo −−−−−−ma byc za pomoca duzej litery |
| |
| | | |
12 cze 21:46