z gory
dziękuje za wszelkie wskazówki
1) Suma pól dwóch podobnych trójkątów prostokątnych jest równa 169 cm2. Znajdź pole każdego z
tych trójkątów jeżeli trójkąty są podobne w skali k = 5/12
2) W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono odcinek DE równoległy do przeciwprostokątnej AB
tak że D należy do BC i E należy do AC. Długość tego odcinka jest równa długości
przyprostokątnej AC, kąt przeciwległy tej przyprostokątnej ma mairę alfa. Oblicz stosunek pola
trójkąta DEC do pola trojkąta ABC.
| 5 | ||
Zad. 1 . P1 + P2 = 169 cm2, k= | ||
| 12 |
| 25 | ||
P2 = | P1 | |
| 144 |
| 25 | ||
P1 + | P1 = 169 | |
| 144 |
| 169 | |
P1 = 169 ⇒ P1 = 144[cm2] | |
| 144 |