podzielnosc
zadanie: wykaz ze liczba n3+11n jest podzielna przez 6
mam problem z dowodem
r∊C; szukam liczby 6*s gdzie s∊C
6r+12+3k2+3k=6(r+2)+3k(k+1) i co teraz? liczba jest podzielna przez 6 gdy dzieli sie przez 2 i
przez 3; z pierwszym wyrazeniem nie mam problemu ale drugie 3k(k+1)? dzieli sie ono przez 3 a
skad mam wiedziec czy dzieli sie przez 2?
12 cze 16:35
ICSP: n2 + 11 = n2 − 1 + 12
12 cze 16:36
kulfon: n3 + 11n = n(n2 + 11) = n(n2 − 1 + 12) = n[(n − 1)(n + 1) + 12]
12 cze 16:41
kulfon: iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 6.
12 cze 16:42
zadanie: dziekuje
12 cze 21:43
zadanie: ale czy wyrazenie 3k(k+1) jest podzielne przez 6? wydaje mi sie ze tak bo jednym z czynnikow
jest liczba 3 i jezeli k∊N to w wyrazeniu k(k+1) jest na pewno liczba parzysta czyli jest
podzielna przez 2 czyli wyrazenie 3k(k+1) jest podzielne przez 6. dobrze?
12 cze 21:47
vitek1980: poza tym k(k+1) to iloczyn kolejnych liczb całkowitych, czyli zawsze
parzysta*nieparzysta=parzysta więc dzieli się przez 2
12 cze 21:48
vitek1980: spóźniłem się

dobrze
12 cze 21:49
zadanie: dziekuje
12 cze 21:49