oblicz całkę
michał: mam problem z całką a mianowicie ∫arctgx/(x2 +1)dx próbowałem przez części ale wychodziło mi
u=arctgx, u'=1/x2+1 v'=1/x2+1dx, v=arctgx i suma sumarum wychodzi mi (arctgx)−∫arctgx/x2+1
i
jestem w punkcie wyjścia. Z góry dziękuję za pomoc
12 cze 16:34
Vizer:
A próbowałeś podstawić arctgx = t
12 cze 16:49
michał: próbowałem i dt= 1/x2+1 i to chyba jest źle chyba, że coś z tym dt zrobić nie mam pojęcia
12 cze 16:52
PW:
summa summarum
12 cze 16:55
michał: summa summarum ja tutaj na lekcję poprawnej polszczyzny nie przyszedłem

lepiej mi pomóż
rozwiązać tą całkę
12 cze 16:57
Vizer:
No to jak nie masz pojęcia, masz całkę :
| | arctgx | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| * arctgx dx |
| | x2 + 1 | | x2 + 1 | |
Podstawiamy:
t = arctgx
Wstawiamy:
| | 1 | | 1 | |
∫ t dt = |
| t2 + C = |
| * arctg2x + C |
| | 2 | | 2 | |
Voila.
12 cze 17:03
michał: haha no ładnie

dzięki wielkie
12 cze 17:05