pilne!
czarna: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=12(x−3)2+2
a)wyznacz zbiór wartości funkcji
b)oblicz.m zerowe o il e istnieją.
12 cze 15:46
czarna: sory −2(x−3)2+2
12 cze 15:58
Garth: a) jezeli parabola funkcji kwadratowej ma ramiona skierowane w gore, zawiera wszystkie wartosci
od wierzcholka do
∞, jezeli jej ramiona skierowane sa w dol, zawiera wszystkie wartosci od −
∞
do wierzcholka
b) miejsca zerowe to argumenty, dla ktorych wartosci sa rowne 0
Tu prosze zajrzec:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3413.html
12 cze 16:22
5-latek: b) −2(x−3)2+2=0 ....policz
a) to jest bardziej na myslenie , ta postac to postac kaniniczna f(x)=a(x−xw)2+yw . Z tej
postaci odczytujesz ze xw=3 a yw=2 sa ta wspolrzedne wierzcholka paraboli
Widzimyz e ranioma paraboli ida w dol bo wspolczynnik przy x2 bedzie ujemny wiec od razu
widac ze zbiorem wartosci tej funkcji jest przedzial (−niesk,2> bo zbior wartosci funkcji
odczytujemy na osi OY .
12 cze 16:27