Pole równoległoboku
Hajtowy:

Przekątne rombu mają długość 10 cm i 24cm
Oblicz sinus kąta ostrego tego rombu i na tej podstawie ustal, czy kąt ostry rombu ma miarę:
większą czy mniejszą od 45
0
Pomóżcie
12 cze 15:28
Garth:

P = ah
12 cze 15:36
Garth: P=a2sinα
12 cze 15:38
kulfon:
a − bok rombu
α − kąt ostry rombu
a
2 = 5
2 + 12
2
i
sprawdz wartosc sin α i odpowiedz na pytanie
12 cze 15:38
Garth: Mozesz obliczyc dlugosc a oraz pole majac dane dlugosci przekatnych.
12 cze 15:39
Hajtowy: a=13cm
12 cze 15:49
Hajtowy: | | 5 | |
sinα= |
| =0,385  |
| | 13 | |
12 cze 15:51
Garth:
120 = 13
2sinα
120 = 169sinα
α = ?
12 cze 16:05
Garth: | | 5 | |
@kulfon, skad Ci sie wzielo sinα = |
| ? |
| | 2 | |
12 cze 16:14
12 cze 16:15
Hajtowy: No i jak tu α wyliczyć?
12 cze 16:55
Garth: sinα ≈0,71, zerknij na tablice z wartosciami trygonometrycznymi i okresl, ile mniej wiecej α
ma.
12 cze 16:59
Hajtowy: no 45
0 jak dobrze patrze
12 cze 17:01
Garth: Pamietaj, ze masz ustalic, czy kat rombu ma miare wieksza, czy mniejsza niz 45 stopni.
Sprecyzuj swoja odpowiedz.
13 cze 17:33