matematykaszkolna.pl
Konstrukcja całki potrójnej. slawomir: Konstrukcja całki potrójnej. Witam! Mam policzyć objętość za pomocą całki potrójnej, tak określoną: x2 + y2 ≤ z2, dla z∊ <0,H> Czy mógłby mi ktoś skonstruować granice całkowania? Samą całkę chcę policzyć sam, natomiast nie potrafię jej skonstruować. Pozdrawiam!
12 cze 14:23
slawomir: bardzo prosze o pomoc emotka
12 cze 15:20
slawomir: czy jest mi w stanie pomóc, ktoś miły? emotka
12 cze 15:51
Vizer: W zasadzie można chyba i bez całki to liczyć, bo przecie to stożek jest, a dokładnie dwa stożki złączone wierzchołkami w punkcie (0,0,0). Choć w naszym założeniu dla z będzie to jeden stożek, ten powyżej płaszczyzny OXY (wnioskuję, że H jest dodatnie, bo przedział tak jest napisany). Więc teraz trzeba zastanowić się po jakim obszarze będziemy całkować, będzie to koło x2 + y2 ≤ H2, bo z = H więc obcinamy ten stożek na wysokości właśnie H. Granice całkowania więc wydaje mi się, że będą tak wyglądały (przechodząc już na współrzędne walcowe) : 0 ≤ r ≤ H 0 ≤ φ ≤ 2π 0 ≤ z ≤ H |J| = r Więc całka: ∫0 dφ ∫H0 dr ∫H0 r * r dz Jeśli się gdzieś nie rąbnąłememotka
12 cze 16:47
slawomir: dziekuje bardzo emotka bardzo , bardzo emotka
12 cze 16:54
Vizer: emotka
12 cze 16:59
slawomir: a ten ostatni przedział, nie będzie przypadkiem r ≤ z ≤ H ?
12 cze 17:19
Vizer: Ah faktycznie chyba masz rację, coś mi się powaliło i wtedy funkcja podcałkowa to samo r bez kwadratu.emotka
12 cze 17:34
slawomir: to super
12 cze 17:45