pochodne dwóch zmiennych
elektron: mam sprawdzić czy podana funkcja spełnia dane równanie?
| | dz | | dz | |
z = √x2+y2, ( |
| )2 + ( |
| )2 = 1 |
| | dx | | dy | |
I tutaj nie wiem jak dalej kontynuować? Nie chodzi mi o rozwiązanie, choć wynik przydałby sie
do weryfikacji. Czy mam wyznaczyć pochodne pierwszego rzędu po x i po y, a wyniki podnieść do
kwadratu i podstawic do równania? Czy może nalezy zrobić to inaczej i mój tok myślenia jest
błędny. Prosze o pomoc.
12 cze 14:21
ICSP: Wyznaczasz pochodne pierwszego rzędu i wstawiasz do wzoru.
12 cze 14:22
elektron: wyszło mi, że L=P, więc chyba to dobrze rozwiazałem?
12 cze 14:29
ICSP: dobrze
12 cze 14:51