Równania różniczkowe cząstkowe
K-studentka: Czy mogłabym prosić o wskazówkę do tego zadania? Niestety zupełnie nie mam pomysłu od czego
zacząć...
Rozwiąż równanie, postać ogólna:
f(x,y)=?
| d2f | |
| =x+1, gdzie d powinno być pochodną cząstkową, ale nie mogłam znaleźć tutaj tego |
| dx2 | |
symbolu
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
12 cze 12:22
b.: odcałkowujemy kolejno:
| | df | | x2 | |
|
| = ∫ (x+1) dx = |
| + x + c(y), |
| | dx | | 2 | |
z drugiego warunku brzegowego c(y) = y
2
i teraz trzeba jeszcze raz odcałkowac, żeby dostać f −− Twoja kolej
12 cze 13:24
K-studentka: Popraw mnie proszę jeśli źle rozumuję,
| | x2 | | x3 | | x2 | |
f=∫( |
| + x + y2) dx = |
| + |
| + y2x + c2(y) |
| | 2 | | 6 | | 2 | |
z pierwszego warunku brzegowego wychodzi, że c
2(y)=y
Podsumowując:
| | x3 | | x2 | |
f(x,y) = |
| + |
| + y2x + y |
| | 6 | | 2 | |
12 cze 13:43
b.: zgadza się
12 cze 13:44
K-studentka: Super dziękuję bardzo

Mam jeszcze zadanie podobnie sformułowane:
z warunkami brzegowymi:
Czy w takim przypadku muszę najpierw odcałkować po x a potem po y?
12 cze 13:54
b.: tak
12 cze 13:58
K-studentka: w takim razie dziękuję bardzo
12 cze 13:59
K-studentka: A czy jest możliwe, że miałabym zadanie zdefiniowane tak jak to pierwsze:
"Rozwiąż równanie, postać ogólna: f(x,y)=?
⎧ f(0,y)=y
⎩ f'x(0,y)=y
2 "
Tylko, że warunek brzegowy drugi zdefiniowany w zależności od y: f'y(x,0)=y2?
Jak wtedy zabrać się za takie zadanie?
12 cze 23:43
b.: zobacz sobie, co się zmieni, jak wstawisz x=0 zamiast y=0 do znalezionej postaci funkcji f',
dostałoby się tylko warunek na c(0) i w dodatku niemożliwy do spełnienia
(nawiasem mówiąc, powinno raczej być f'y(x,0) = x2, jesli już, bo y tam nie występuje jako
zmienna)
13 cze 00:22
K-studentka: Dziękuję za szybką odpowiedź.
Niestety chyba godzina jest już zbyt późna i nie do końca rozumiem.
Może napiszę dokładniej, mam takie zdanie teraz do rozwiązania:
z warunkami brzegowymi:
f'
y(x,)=x+1
Moim problemem jest to, że nie wiem co mam zmienić skoro warunek brzegowy jest f'
y zamiast
f'
x
13 cze 00:50
K-studentka: Wcześniej po prostu trzeba było odcałkować i dostawaliśmy równanie w postaci
| df | |
| które można było bezpośrednio porównać z warunkiem brzegowym f'x |
| dx | |
A teraz gdzie mam podstawić ten warunek brzegowy?
13 cze 00:52
b.: tutaj trzeba najpierw 2 razy odcałkować po x (za pierwszym razem wyskoczy c1(y), za drugim
zrobi się z tego xc1(y) + c2(y) )
potem użyć warunków brzegowych −− pierwszego bezpośrednio, a drugiego po zróżniczkowaniu po y
funkcji f (tej która wyszła, ...+xc1(y)+c2(y) )
13 cze 09:50