matematykaszkolna.pl
Równania różniczkowe cząstkowe K-studentka: Czy mogłabym prosić o wskazówkę do tego zadania? Niestety zupełnie nie mam pomysłu od czego zacząć... Rozwiąż równanie, postać ogólna: f(x,y)=?
d2f 

=x+1, gdzie d powinno być pochodną cząstkową, ale nie mogłam znaleźć tutaj tego
dx2 
symbolu emotka
f(0,y)=y  
f'x(0,y)=y2
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
12 cze 12:22
b.: odcałkowujemy kolejno:
 df x2 

= ∫ (x+1) dx =

+ x + c(y),
 dx 2 
z drugiego warunku brzegowego c(y) = y2 i teraz trzeba jeszcze raz odcałkowac, żeby dostać f −− Twoja kolej emotka
12 cze 13:24
K-studentka: Popraw mnie proszę jeśli źle rozumuję,
 x2 x3 x2 
f=∫(

+ x + y2) dx =

+

+ y2x + c2(y)
 2 6 2 
z pierwszego warunku brzegowego wychodzi, że c2(y)=y Podsumowując:
 x3 x2 
f(x,y) =

+

+ y2x + y
 6 2 
12 cze 13:43
b.: zgadza się emotka
12 cze 13:44
K-studentka: Super dziękuję bardzo Mam jeszcze zadanie podobnie sformułowane:
d2f 

=1
dxdy 
z warunkami brzegowymi:
f(x,0)=x2  
f'y(x,0)=x
Czy w takim przypadku muszę najpierw odcałkować po x a potem po y?
12 cze 13:54
b.: tak
12 cze 13:58
K-studentka: w takim razie dziękuję bardzo emotka
12 cze 13:59
K-studentka: A czy jest możliwe, że miałabym zadanie zdefiniowane tak jak to pierwsze: "Rozwiąż równanie, postać ogólna: f(x,y)=?
d2f 

=x+1,
dx2 
⎧ f(0,y)=y ⎩ f'x(0,y)=y2 " Tylko, że warunek brzegowy drugi zdefiniowany w zależności od y: f'y(x,0)=y2? Jak wtedy zabrać się za takie zadanie?
12 cze 23:43
b.: zobacz sobie, co się zmieni, jak wstawisz x=0 zamiast y=0 do znalezionej postaci funkcji f', dostałoby się tylko warunek na c(0) i w dodatku niemożliwy do spełnienia (nawiasem mówiąc, powinno raczej być f'y(x,0) = x2, jesli już, bo y tam nie występuje jako zmienna)
13 cze 00:22
K-studentka: Dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety chyba godzina jest już zbyt późna i nie do końca rozumiem. Może napiszę dokładniej, mam takie zdanie teraz do rozwiązania:
d2f 

=x
dx2 
z warunkami brzegowymi:
 x3 
f(x,0)=

6 
f'y(x,)=x+1 Moim problemem jest to, że nie wiem co mam zmienić skoro warunek brzegowy jest f'y zamiast f'x
13 cze 00:50
K-studentka: Wcześniej po prostu trzeba było odcałkować i dostawaliśmy równanie w postaci
df 

które można było bezpośrednio porównać z warunkiem brzegowym f'x
dx 
A teraz gdzie mam podstawić ten warunek brzegowy?
13 cze 00:52
b.: tutaj trzeba najpierw 2 razy odcałkować po x (za pierwszym razem wyskoczy c1(y), za drugim zrobi się z tego xc1(y) + c2(y) ) potem użyć warunków brzegowych −− pierwszego bezpośrednio, a drugiego po zróżniczkowaniu po y funkcji f (tej która wyszła, ...+xc1(y)+c2(y) )
13 cze 09:50