asdf: u = arctgx, v' = 1/x
2
| −arctgx | | 1 | |
| + ∫ |
| dx |
| x | | x(x2+1) | |
| | 1 | |
I1 = ∫ |
| dx − to policzysz całką wymierną: |
| | x(x2+1) | |
1 = A(x
2+1) + (Bx+C)x
1 = Ax
2 + A + Bx
2+ Cx
A+B = 0
C=0
A =1, ⇒ B = −1
czyli:
I
1 = lnx − arctgx + C
całość zsumuj i będzie ok, chyba sie nie pomylilem, jak tak to sorry, ale w pamieci liczylem az
wstyd, ze taki len jestem
asdf: jednak jest źle, I
1, masz tam do policzenia całke:
| | x | | −1 | | 2x | | 1 | |
−∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = − |
| ln(x2+1) +C |
| | x2+1 | | 2 | | x2+1 | | 2 | |
wez najlepiej sprawdz to od nowa czy jest ok, nie chce mi sie liczyc ..