wykazać, że funkcja jest rosnąca.
Petro-7: wykaz na podstawie definicji, że funkcja f(x)= (−3 w liczniku i x−2 w mianowniku) jest rosnąca
w zbiorze (2;+ nieskończoność).
12 cze 08:21
Janek191:
Niech x
1 < x
2 ∧ x
1 , x
2 ∊ ( 2 ; +
∞ )
więc
| | − 3 | | − 3 | |
f(x1) − f(x2) = |
| − |
| = |
| | x1 − 2 | | x2 − 2 | |
| | −3*( x2 − 2) − (−3)*( x1 − 2) | |
= |
| = |
| | ( x1 − 2)*(x2 − 2) | |
| | 3 x1 − 3 x2 | | 3*( x1 − x2) | |
= |
| = |
| |
| | ( x1 − 2)*( x2 − 2) | | (x1 −2)*(x2 − 2) | |
Ponieważ x
1 i x
2 > 2 więc x
1 − 2 > 0 i x
2 − 2 > 0 , zatem mianownik
( x
1 − 2)*( x
2 − 2) > 0
Z założenia x
1 < x
2 więc x
1 − x
2 < 0 i dlatego cały ułamek jest ujemny,
a to oznacza, że f(x
1 ) < f(x
2) − funkcja jest rosnąca ( większej wartości x odpowiada
większa wartość f(x) ).
12 cze 09:02