Zadanieee
Ona_18: Państwo Wiśniewscy razem zarabiają miesięcznie 4600 zł brutto. Pan Wiśniewski ma pensję o 30%
większa od pensji żony. Oblicz, jaki procent zarobku pana Wiśniewskiego stanowi podatek i
ubezpieczenie, wiedząc, że pan Wiśniewski otrzymuje netto 1742 zł.
21 wrz 19:57
Eta:
x −−− zarobek brutto p. Wiśniewskiej
1,3x −−− zarobek brutto p. Wiśniewskiego , x >0
x + 1,3x = 4600 => x = 2 000 zł
p.Wiśniewska zarabia brutto 2 000 zł
p.Wiśniewski zarabia brutto 2 600 zł
| 2600 − 1742 | | 858 | |
| *100% = |
| % = 33%
|
| 2600 | | 26 | |
Odp: 33% pensji brutto p. Wiśniewskiego stanowi podatek.
22 wrz 00:33