kk
beksa: jak obliczyć z tego pochodną 3√tg √x
12 cze 01:14
asdf:
= tg(
√x)
1/3, albo inaczej = tg
1/3(
√x) = tg
1/3(x
1/2)
chociaz ja bym sobie darowal zamiane
√x na potęge, ponieważ:
12 cze 01:34
asdf:
| 1 | |
| tg−2/3(√x) * (tg(√x)' = |
| 3 | |
| 1 | | 1 | |
| tg−2/3(√x) * |
| * (√x)' = |
| 3 | | cos2(√x) | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| tg−2/3(√x) * |
| * |
| |
| 3 | | cos2(√x) | | 2√x | |
prosze

jest troche pozno, a ja lekko nauką zmęczony, mogą być błędy, sprawdź sobie to z
wolframem.
12 cze 01:36
AS:
y = 3√u , u = tgv , v = √x
y' = (3√u)'*u'*v'
12 cze 10:48