bryły obrotowe
mique: Jaką objętość ma stożek, którego powierzchnia boczna po rozwinięciu jest półkolem o promieniu
24 cm?
12 cze 00:11
mique: Czy tak będzie dobrze?
Z Pitagorasa
H= 12
√3
V=
13πr
2H
=144•4
√3π=576
√3π

Proszę o sprawdzenie...
12 cze 00:52
Eta:
| | 1 | |
R=l= 24 2πr= |
| 2πR ⇒ 2r= 24 ⇒ r= 12 |
| | 2 | |
H
2=l
2−r
2 ⇒ H
2= 112 ⇒ H= 4
√7
V= ........
12 cze 01:03
Eta:
Poprawiam

H
2=
434 ⇒ H= 12
√3
12 cze 01:06
Eta:
Zatem Twój wynik jest ok
12 cze 01:08
mique: Dziękuję.
12 cze 01:10
mique: Bardzo
12 cze 01:12