Określ dziedzinę
Petro-7: Jak określić tutaj dziedzinę?
√9 x2 + 6x + 1 > 0 (to był ułamek)
12 cze 00:07
Eta:
Czy ten pierwiastek jest w mianowniku ułamka?
12 cze 00:08
Petro-7: tak, przepraszam należy go oczywiście pominąć i liczyć bez niego.
12 cze 00:09
Petro-7: Tylko nie wiem jak...
12 cze 00:10
Eta:
9x
2+6x+1= (3x+1)
2
| | 1 | |
√(3x+1)2= |3x+1| ≠0 ⇒ x≠ − |
| |
| | 3 | |
12 cze 00:11
12 cze 00:12
Petro-7: A czemu nie jest to znak > ?
W zadaniu chodzi o wyznaczenie zbioru wartości funkcji (licznik: −2−6x) i mianownik ten co
pisałem wyżej, czyli pierwiastek. No to do obliczenia dziedziny mamy a/√W(x), a wtedy
występuje znak >, czemu tu tak nie jest tylko jest znak =?
12 cze 00:30
Eta:
Na przyszłość pisz całą treść zadania ( jeżeli oczekujesz poprawnej odpowiedzi
| | −2(3x+1) | | 1 | |
f(x)= |
| Df = R\{− |
| } |
| | |3x+1| | | 3 | |
| | 1 | | −2(3x+1) | |
dla x< − |
| f(x)= |
| = 2 |
| | 3 | | −(3x+1) | |
| | 1 | | −2(3x+1) | |
dla x> − |
| f(x)= |
| = −2 |
| | 3 | | 3x+1 | |
ZW= {−2, 2}
12 cze 00:39
Eta:
12 cze 00:48