Trygonometria - związki między funkcjami trygonometrycznymi
Kinga . : Proszę o pomoc z tym zadaniem ( z opisem co i skąd się bierze)
| | 12 | |
Przyjmujemy, że α jest kątem ostrym oblicz sin α i cos α, jeśli tg α= |
| |
| | 13 | |
11 cze 23:10
Janek191:
| | y | | 12 | |
tg α = |
| = |
| ⇒ y = 12 , x = 13 |
| | x | | 13 | |
więc
r
2 = x
2 + y
2 = 13
2 + 12
2 = 169 + 144 = 160 = 16*10
r =
√16*10 = 4
√10
zatem
| | y | | 12 | | 3 | |
sin α = |
| = |
| = |
| = 0,3 √10 |
| | r | | 4 √10 | | √10 | |
| | x | | 13 | | 13 | |
cos α = |
| = |
| = |
| √10 |
| | r | | 4√10 | | 40 | |
11 cze 23:22
Janek191:
Pomyłka
r
2 = 313
r =
√313
11 cze 23:25
Eta:

c>0
| | a | | 12 | |
tgα= |
| = |
| , a= 12 , b=13 |
| | b | | 13 | |
c
2=12
2+13
2 ⇒ c=
√313
11 cze 23:27
Eta:
α −−− kątem ostrym
11 cze 23:29
Kinga . : Dzięki
11 cze 23:35
5-latek: Witam
Eta .Chociaz Kinga juz podziekowala za rozwiazanie to jednak ja bede upierdliwy (a
juz mam prawo taki byc) i powiem tak .
Takie zadania jak to nie powinny pojawiac sie na forum bo one sa cwiczone na lekcjach i albo z
lenistwa albo jesli ktos nie portafi liczyc zamieszcza je tutaj.
Jesli dziewczyna jest na podstawie to powinna znac definicje funkcji trygonometrycznych
.Obowiazkowo, i wiedziec w ktorej cwiartce ukladu wspolrzednych lezy kat ostry .
Natomiast jesli jest na rozszerzeniu to wedlug mnie powinna znac kolo trygonometryczne i umiec
to co zrobil
Janek 191 . Przepraszam za kolor ale chcialem to podkreslic .
Rowniez wydaje mi sie ze uczen na rozszerzeniu powinien umiec przedstawic sin i cos kata przez
tg kata i takze ctg kata . Przyda sie na studiach.
| | sinx | |
Np tgx= |
| x−katem ostrym (ale wzor dziala dla dowolnego kata) . |
| | cosx | |
Teraz jesli wiemy ze cosx=
√1−sin2x i podstawimy to do wzoru na tgx to dostaniemy
| | sinx | |
tgx= |
| z tego wyznaczyc sinx −gdzie po przeksztalceniach dostaniemy |
| | √1−sin2x | |
| | tgx | |
sinx= |
| . tak samo wiedzac ze sinx=√1−cos2x przedstawic cos x |
| | √1+tg2x | |
przez tg.
| | cosx | |
To samo dla ctg bo ctgx= |
| . To tylko jest moje zdanie  |
| | sinx | |
12 cze 10:56
pigor: ... , jeśli już, to i ja swoje 3 grosze ;
dobrze jest uświadamiać, że to nie jest 1 taki Δ, dlatego dobrze jest "brać"
tu trójkąt o dł. boków zależnych np. od k∊R
+, czyli
2k,13k i c=√313k . ...
12 cze 12:56
Mila:
Uwaga Pigora, bardzo słuszna, sposób Ety , jest punktowany − 0p− w zadaniach otwartych.
Natomiast przydatny w zamkniętych, bo chodzi tylko o wynik.
Boki mają być: 12k,13k, trzeci obliczony też zależny od k. ( oczywiście parametr może byc
inaczej oznaczony)
12 cze 16:23
Eta:
Mila "ekspert"

boki mogą być : 12x , 13k dla x>0
12 cze 16:44
Eta:
Dodam ,że jak ja to wiedziałam, to Was jeszcze na tym świecie nie było!
12 cze 16:46
Eta:
12x, 13x, x>0 ( ze zdenerwowania źle wpisałam
12 cze 16:47
Mila: Dziedzinę napisał
Pigor.
Moja uwaga bez intencji złośliwości, jak to potraktowałaś. Pozdrawiam.
12 cze 16:48
pigor: ... drogie, kochane dziewczyny, przecież bez Waszej tu i teraz (jak powiedział JPII i mam
nadzieję, że nie obrażam "świętych" itp.) pomocy, zaangażowania i wszelakiego, mniej lub
więcej trochu , to forum nie byłoby takie jakie jest, a więc pozdrawiam i ...

całuję gorąco
, dziękuję i kurcze już się rumienię bardzo, a bardzo ... nie przesadziłem, co
12 cze 17:50
Mila:
"ekspert".
12 cze 17:58