rozwiąć układ równań (macierze)
Asiaaa: Zadanie z tematu macierze. Rozwiąż układ równań poznanymi metodami.
x − y = 4
3x + 2y + z = 8
2x + 3y − 2z = 1
11 cze 23:07
Vizer: A jakie metody poznałaś
Asiu
11 cze 23:26
Asiaaa: Gaussa i Cramera ale nie znam trzeciej metody
12 cze 18:58
Vizer:
Tu wystarczą te dwie

Najlepiej to zrobić chyba Cramerem, gdyż masz tyle samo zmiennych co
równań.
12 cze 19:06
ICSP: poznanymi tobie metodami

to np tak :
x−y + 0z = 4
3x + 2y + z = 8
2x + 3y − 2z = 1
Mnożę teraz pierwsze równanie przez u drugie przez v. Później dodaje stronami i porządkuje ze
wzgledu na x,y,z, i mam :
x(u + 3v + 2) + y(−u + 2v + 3) + z(v − 2) = 4u + 8v + 1
teraz aby obliczyć x będę zerował współczynniki przy y oraz przy z
−u + 2v + 3 = 0
v − 2 = 0 ⇒ v = 2 (wstawiajac do pierwszego )
−u + 4 + 3 = 0 ⇒ u = 7
zatem równanie przeyjmuje postać :
x(7 + 6 + 2) + y* 0 + z * 0 = 28 + 16 + 1
15x = 45
x = 3
aby obliczyć y zaruje współczynniki przy x oraz przy z
u + 3v + 2 = 0
v = 2 (wstawiajac do pierwszego )
u + 6 + 2 = 0 ⇒ u = −8
zatem
y(8+ 4 +3) = −32 + 16 + 1
15y = −15
y = −1
aby obliczyć z zarujesz współczynniki przy x oraz przy y
u + 3v + 2 = 0
−u + 2v + 3 = 0 ⇒ v = −1 oraz u = 1
zatem :
z(−1 − 2) = 4 − 8 + 1
−3z = −3
z = 1
x = 3 , y = −1 , z = 1
12 cze 19:29